E-mail Telefon Cím

Belgyógyászat

Belgyógyászat

Belgyógyászat

Belgyógyászat

A hosszú élet önmagában nem jelent minőségi életet, ezért fontos a szervezet optimális állapotának, egészségének fenntartása. Külső és belső tényezők egyaránt hatással vannak a szervezetünk működésére. Az egyensúly felborulása, a betegségek számos tünettel járnak, amelyek beazonosítása és csoportosítása, az okok feltárása nem könnyű feladat.

A belgyógyászat az általános orvostudomány egyik legösszetettebb szakterülete, a belgyógyászok szerepe a háziorvoséhoz hasonlítható, mivel kezelhetnek akut betegségeket, de akár több éven át tartó krónikus betegségeket is, de a kezelés és a gyógyítás mellett egyre fontosabbá válik a prevenció, a megelőzés is. A belgyógyászat elsősorban a belső szervek és szervrendszerek kóros elváltozásaival és működési zavaraival foglalkozik, de számos szakterületre épül: a diabetológia, amely a cukorbetegséggel, a gasztroenterológia, amely az emésztőrendszerrel, az endokrinológia, amely az endokrin működéssel, a nefrológia, amely a vesebetegségekkel, a kardiológia, amely a szív- és érrendszeri betegségekkel, a légzésgyógyászat, amely a légzőrendszerrel, és a hematológia, amely a vérképzéssel foglalkozik. A belgyógyász segít felkutatni a panaszok okait és szükség esetén további vizsgálatokat javasol. Az akut, hirtelen jelentkező, normálistól eltérő, ismeretlen állapotváltozás esetén fellépő probléma kezelése mellett a belgyógyászok a krónikus betegségben (magas vérnyomás, cukorbetegség) szenvedők gondozását is végzik.

 

MIKOR ÉRDEMES BELGYÓGYÁSZHOZ FORDULNI?

A belgyógyász felkeresésének fő oka, hogy a páciens bizonytalan a tüneteivel kapcsolatban, nincs pontos elképzelése panaszai okáról, és nem tudja, melyik szakorvoshoz forduljon.Ha a páciensnek az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik, ajánlott belgyógyászhoz fordulni:Általános tünetek: fáradtság, álmosság, levertség, sápadtság, gyengeség, rossz közérzet.

 • Láz
 • Magas vérnyomás
 • Magas koleszterinszint
 • Étvágytalanság, émelygés, hányinger
 • Székrekedés vagy hasmenés
 • Hirtelen és súlyos súlyvesztés vagy súlygyarapodás
 • Gyomorégés, reflux, nyelési nehézség
 • Mellkasi fájdalom
 • Állandó hasi fájdalom, puffadás

Az Evergreen Health belgyógyászai a rövidebb-hosszabb tartózkodást igénylő medical wellness csomagokon belül általános állapotfelmérést is végeznek, valamint az infúzióterápiák előtt szükséges konzultáció során is pácienseink rendelkezésére állnak.

HOGYAN TÖRTÉNIK AZ ÁLTALÁNOS BELGYÓGYÁSZATI KONZULTÁCIÓ ÉS VIZSGÁLAT?

 • A belgyógyászati konzultáció a kórtörténet átnézésével kezdődik. A belgyógyász szakorvos kikérdezi a beteget a jelenlegi panaszokról, korábbi betegségekről, korábbi műtétekről, rendszeresen szedett gyógyszerekről, ismert allergiákról és érzékenységekről, családi betegségről, életmódbeli szokásokról stb. 
 • Ezt követi a fájdalommentes fizikális vizsgálat. A szakorvos először a bőr és a nyálkahártyák színét vizsgálja meg, valamint megméri a vérnyomást és a pulzusszámot. Sztetoszkóp segítségével meghallgatja a szívet és a tüdőt, kitapintja a pajzsmirigyet és a nyirokcsomókat, valamint ellenőrzi a hasi szervek (máj és lép) állapotát. 
 • Az anamnézis felvétele és a fizikális vizsgálat után a pontos diagnózis felállítása érdekében további vizsgálatokat rendelhetnek el, beleértve a laborvizsgálatokat (pl. vérvizsgálat, vizeletvizsgálat, hormonvizsgálat, intoleranciavizsgálat), röntgenfelvételeket, MRI- és CT-vizsgálatokat, valamint EKG-t.

MILYEN LABORVIZSGÁLATOKAT KÉRHET A BELGYÓGYÁSZ?

orvosaink számára, amelyek segítenek a diagnózis felállításában és a kezelés megtervezésében. A vizsgálati eredmények fontos szerepet játszanak a gyógyszeres terápia hatékonyságának ellenőrzésében és számos betegség korai diagnózisában is.

TELJES VÉRKÉP

A belgyógyászok teljes vérképet (CBC) rendelhetnek el a különböző vérkomponensek, például a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék számának, méretének, alakjának és egyéb fizikai jellemzőinek meghatározására. A teljes vérkép segíthet az esetleges fertőzések, vérszegénység és gyulladásos betegségek felismerésében. A vércukor-anyagcsere és az elektrolit-egyensúly, köztük a kálium, a kalcium, a nátrium, a vas és a foszfor vizsgálatával segíthet a szív, a máj és a vesék állapotának felmérésében is.

VIZELETVIZSGÁLATOK

A vizeletvizsgálat elengedhetetlenül szükséges a vizeletürítési zavar, a veseműködési zavar, a fertőzés és a húgyúti fertőzés kimutatásához, valamint a kapcsolódó panaszok diagnosztizálásához. A vizeletvizsgálat a vesék koncentráló és hígító képességét vizsgálja, azaz olyan paramétereket, mint a vizelet fajsúlya, a vizelet pH-ja (kémiai pH), a vizeletben lévő fehérje mennyisége, a vizeletben lévő glükóz koncentrációja, valamint a vörös és fehérvérsejtek jelenléte a vizeletben. Ezek olyan vizelési problémákra utalhatnak, mint például húgyúti fertőzések, vesekő, vesebetegség vagy gyulladásos betegség. A vizeletvizsgálattal kimutatható a vizelet bilirubin jelenléte is, amely a májbetegség mutatója, a nitrit, amely a kórokozó baktériumok mutatója, a kreatinin és a karbamid, amelyek a veseműködés mutatói.

HORMONVIZSGÁLATOK

Amennyiben bizonyos tünetek az endokrin rendszer (pl. pajzsmirigy vagy mellékvese) rendellenességeire utalnak, a belgyógyász hormonvizsgálatot rendelhet el az esetleges hormonális egyensúlyhiány vagy betegség diagnosztizálására. Pajzsmirigyprobléma (alul- vagy túlműködés) gyanúja esetén a TSH, FT3 és FT4 hormonok szintjét, míg a mellékvese működését olyan hormonok, mint a kortizol és az aldoszteron szintjének vizsgálatával értékelik.

A hormonvizsgálatok eredményeit a szakorvos a páciens tüneteinek, kórtörténetének és klinikai képének figyelembevételével értékeli, és az eredmények alapján határozza meg a lehetséges kezelési tervet.

ÉTELALLERGIA, ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATA

Bélrendszeri vagy emésztőrendszeri panaszok esetén gyanítható ételallergia vagy ételintolerancia. A tünetek alapján IgE-alapú allergiavizsgálat végezhető, amely a vérben lévő specifikus IgE antitestek jelenlétét méri. Ezek az antitestek az élelmiszer-allergénekre adott immunválaszként termelődnek. Ételintolerancia esetén a szervezet IgG (immunglobulin) antitesteket termel az ellen az élelmiszertípus ellen, amellyel szemben az intolerancia fennáll; az IgG-alapú intolerancia-vizsgálat során ezeket az antitesteket is úgy vizsgálják, hogy a vérmintában kimutatják az élelmiszerspecifikus IgG-ket.

Az allergia- vagy intoleranciavizsgálat eredményei alapján a szakember eliminációs diétát javasolhat. Az eliminációs diéta során az ételallergéneket vagy a feltételezett intoleranciát teljesen kiiktatják az étrendből. Ezt követően provokációs tesztet végeznek, és a gyanús élelmiszert ellenőrzött körülmények között újra bevezetik a beteg étrendjébe, és megfigyelik a reakciókat.

MIÉRT AZ EVERGREEN HEALTH?

 •  magasan képzett és tapasztalt szakemberek
 •  a legmodernebb diagnosztikai eszközpark
 •  zemélyre szabott ellátást, minden egyes páciens egyéni igényeinek és panaszainak megfelelő kezelési terv
 •  részletes és átlátható tájékoztatás a diagnózisról és a kezelési lehetőségekről
 •  a legmagasabb szintű diszkréció és empátiával 
 •  részletes és átlátható tájékoztatás a diagnózisról és a kezelési lehetőségekről
 •  páratlan rekreációs környezet

 Komplex belgyógyászati konzultáció időtartama: 60 perc

Normál belgyógyászati konzultáció időtartama: 30 perc

Árak

Szakorvosi vizsgálat 29 000 Ft
Szakorvosi kontroll vizsgálat 24 000 Ft
Hasi és kismedence ultrahang 30 000 Ft
Receptírás 5 000 Ft
Szakorvosi javaslat kiadása kedvezményes gyógyszerfelíráshoz 15 000 Ft
Vissza

Ez is érdekelhet

Minden velünk töltött nap egy újabb exkluzív élmény ígérete. Minden nálunk töltött nap egy újabb lépés az egészség felé.

NAD+ infúzió

NAD+ infúzió

Az egyoldalú táplálkozás és a mozgáshiány kompenzálása kapcsán egyre népszerűbbek az étrendkiegészítők és a multivitaminok, amelyek piaca az...

Érdekel
Nutrigenetika

Nutrigenetika

A NutriGen teszt egy innovatív nutrigenomikai algorimus a személyre szabott táplálkozási terv, étrendkiegészítés és testsúlycsökkentés...

Érdekel
Krioszauna

Krioszauna

A krio szauna a hagyományos szauna ellentéte, ugyanis a szervezetet rövid időre, -120 °C és -170 °C közötti hőmérsékleti közegben tartja.

A...

Érdekel
Hidrogénterápia

Hidrogénterápia

„NEM AZ OXIGÉN, HANEM A HIDROGÉN AZ ÉLET ÜZEMANYAGA” - Szentgyörgyi Albert híres mondata 

A molekuláris hidrogén nem csak energia...

Érdekel
Tradicionális kínai medicina

Tradicionális kínai medicina

 Tradicionális Kínai Medicina röviden TCM Kínából eredő, hagyományos orvosi eljárások gyűjtőfogalma, melyet a nyugati világ nagy részében és...

Érdekel